Zdravljenje z zaviralci SGLT2 pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 zmanjša pogostnost sprejema v bolnišnico zaradi srčnega popuščanja in napredovanja okvare delovanja ledvic

Jupsline | Datum objave:

Zaviralce kotransporta natrija in glukoze 2 (SGLT2) so v zadnjih letih preučevali v več raziskavah, ki so jih zaradi ovrednotenja varnosti za srce in žilje ter učinkovitosti zahtevali regulatorni uradi. V prvi januarski številki revije Lancet (Lancet 2019; 393: 31-9) so bili objavljeni rezultati metaanalize, v kateri je mednarodna skupina raziskovalcev preučila združene podatke iz treh velikih randomiziranih kontroliranih raziskav: EMPA-REG OUTCOME, v kateri so preučevali zdravljenje z empaglifozinom, programa CANVAS, v katerem so preučevali zdravljenje z kanaglifozinom in raziskave DECLARE-TIMI 58, v kateri so preučevali zdravljenje z dapaglifozinom.

V omenjene raziskave je bilo zajetih skupaj 34.322 bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, od tega jih je imelo 60,2 % znano aterosklerotično srčno-žilno bolezen. Povprečna starost bolnikov ob vstopu v raziskavo je bila 63,5 leta, 35,1 % je bilo žensk. V srednjem času sledenja 2,4-4,2 leta je je večji srčno-žilni dogodek (smrt zaradi srčno-žilne bolezni, neusodni srčni infarkt, neusodna možganska kap) utrpelo 3.342 bolnikov (9,7 %).

Zdravljenje z zaviralcem SGLT2 je zmanjšalo pogostnost večjih srčno-žilnih dogodkov za 11 % (razmerje tveganj 0,89; 95 % razpon zaupanja 0,83-0,96). Učinek je bil omejen na bolnike z obstoječo aterosklerotično srčno-žilno boleznijo (0,86; 0,80-0,93). Podobno so ugotovili tudi v analizi umrljivosti zaradi vseh vzrokov.

Zdravljenje z zaviralci SGLT2 pa je bilo ne glede na prisotnost aterosklerotične srčno-žilne bolezni ali srčnega popuščanja povezano povezano s 23 % manjšo skupno pogostnostjo smrti zaradi srčno-žilne bolezni in sprejema v bolnišnico zaradi srčnega popuščanja (0,77; 0,71-0,84) in 31 % manjšo pogostnostjo sprejema v bolnišnico zaradi srčnega popuščanja (0,69; 0,61-0,79). Zdravljenje s temi zdravili je imelo tudi zaščitni učinek na ledvice, saj je zavrlo napredovanje okvare delovanja ledvic (poslabšanje delovanja ledvic, napredovanje v končno okvaro ali smrt zaradi bolezni ledvic) za 45 % (0,55; 0,48-0,64), učinek pa je bil večji pri bolnikih z bolje ohranjenim delovanjem ledvic ob vstopu v raziskavo. Tudi učinek na ledvice je bil neodvisen od prisotnost aterosklerotične srčno-žilne bolezni.

Rezultati po prepričanju raziskovalcev pomenijo, da je zdravljenje z zaviralci SGLT2 pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 umestno ne glede na prisotnost aterosklerotične srčno-žilne bolezni ali srčnega popuščanja. Ta zdravila po njihovem mnenju varno znižajo delež HbA1c, obenem pa imajo koristne učinke glede srčnega popuščanja in napredovanja okvare delovanja ledvic pri širokem razponu bolnikov. (Vir: www.jupsline.net)